Wortelkanaalbehandeling

De behandeling

De tandarts voert een wortelkanaalbehandeling uit wanneer de wortels of de zenuwen van u tanden ontstoken zijn. Tijdens een wortelkanaalbehandeling reinigen we de kanalen in de wortels grondig zodat de ontsteking geneest en uw klachten verdwijnen.

Hoe wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd?

Stap 1

Consult en diagnostiek


Om tot een diagnose te komen, maakt de tandarts een röntgenfoto van de kies. Ook zal hij een aantal testen uitvoeren, zoals een percussie- en koudetest. Hiermee zal de tandarts de diagnose stellen en kijken of een wortelkanaalbehandeling nodig is. Hij zal u vervolgens informeren over de procedure en wat u kunt verwachten van de behandeling.
Stap 2

Starten van de behandeling


Allereerst zal de tandarts de tand verdoven. Nadat de verdoving ingewerkt is, maakt de tandarts een kleine opening in de tand om toegang te krijgen tot de ontstoken wortelkanalen.
Stap 3

Schoonmaken van de kanalen


Na het plaatsen van een rubberen lapje om de kies zal de tandarts eerst de lengte van uw wortels opmeten. Dit gebeurt met een speciale elektronische lengtebepaler. Hierna zal de tandarts de kanalen in de wortels grondig reinigen door middel van vijltjes en een desinfecterend spoelmiddel.
Stap 4

Sluiten van de kanalen


Voor het sluiten van de kanalen zal de tandarts eerst de kanalen droog maken met speciale papieren stiftjes. Hierna worden de kanalen opgevuld met rubberen stiftjes en cement. Als laatste wordt de opening in de tand afgesloten met een definitieve vulling.
Stap 5

Na de behandeling


De tandarts heeft de kies verdoofd en daarom adviseren wij om na de behandeling voorzichtig te zijn met eten en drinken. Verder is het normaal dat u na de behandeling nog pijn kunt ervaren. Dit komt omdat het lichaam tijd nodig heeft om van de ontsteking te genezen. De pijn kan soms een aantal dagen duren. Hiervoor kunt u pijnstillers gebruiken.
Previous slide
Next slide

Heeft u last van zenuwpijn?

Veelgestelde vragen

Bij een goede verdoving komt het bijna niet voor dat de tand nog gevoelig is tijdens de behandeling. Mocht u toch pijn ervaren dan kunt u dit aangeven en wordt er extra verdoving gegeven.

De klachten bij een ontstoken wortelkanaal zijn niet altijd duidelijk merkbaar. De meest herkenbare klachten zijn:

  • Gevoelige tanden bij koude en warmte.
  • Kloppende pijn in de tand.
  • Pijn bij dichtbijten of kauwen.
  • Uitstralende pijn naar oor, kaak, wang of hoofd.
  • Lokale zwelling naast de tand.

Indien mogelijk voeren wij het liefst de wortelkanaalbehandeling in één sessie uit. Als u met acute pijn komt, wordt vaak de behandeling alleen opgestart. De ergste klachten zijn hiermee verholpen. In een vervolgafspraak maken wij de behandeling in alle rust af.

Maak een afspraak bij HA Tandartsen in Groningen

Heeft u een vraag over de behandeling of wilt u een afspraak maken bij HA Tandartsen in Groningen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 050 211 04 66 of maak eenvoudig online een afspraak door op onderstaande button te klikken. Nog geen patiënt bij ons? Schrijf u dan eerst in.

Tandartspraktijk Groningen

HA Tandartsen
Lopendediep 7
9712 NV Groningen
+31 (0) 50 211 04 66
info@hatandartsen.nl

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00 uur
Dinsdag 09:00 – 17:00 uur
Woensdag 09:00 – 17:00 uur
Donderdag 09:00 – 17:00 uur
Vrijdag 09:00 – 17:00 uur
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten